Nyheter

Göteborgsminglet

Bakgrund

Idén om Göteborgsminglet föddes under finanskrisen 2008 då behovet av att knyta nya kontakter och lyssna in vad som hände på marknaden var extra stort. Premiären lockade ca 500 deltagare i ett nybyggt Gamla Ullevi i februari 2009. Många nya relationer och samarbeten skapades som ett resultat av dessa ”slumpartade” möten och succén var ett faktum! Sen dess har drygt 20 mingel arrangerats.

Hur kommer det sig att Minglet fick så stort genomslag, tror du?

-Det fanns ett gemensamt intresse bland stadens föreningar och etablissemang att motverka lågkonjunkturen särskilt då västra Sverige drabbades särskilt hårt. Ett tiotal av dem ställde sig bakom parollen ”Jag nätverkar för framgång” och bjöd in sina medlemsföretag att komma och knyta kontakter över frukost. Det togs fram en grön knapp som alla deltagare bar. Sprang man på någon med samma knapp visste man att man varit på samma event och började prata, även efter eventet. Det var effektfullt, menar Anneli Egestam.

Framtiden för Göteborgsminglet?

Jag tror att vi behöver gränsöverskridande mötesplatser där olika branscher kan mötas under enkla former och ibland får man hjälpa ödet lite på traven. Jag blir lika glad varje gång någon berättar för mig om vad ett möte på Göteborgsminglet lett till i form av nya tjänster, produkter och samarbete.

Efter pandemin tror jag att vi behöver öva på att träffas, vara nyfikna och fortsätta skapa slumpmässiga möten, avslutar Anneli Egestam.

Anneli Egestam

Tips!

Följ Göteborgsminglet i sociala medier på både LinkedIn och Facebook.

Hur trivs du med att jobba i Gårda?

Två studenter från Chalmers undersöker just nu hur vi som jobbar i Gårda trivs med området, detta görs via en enkät som du hittar längre ner i texten.

Syftet är att undersöka områdets attraktivitet för arbetstagare och företag i Göteborg. Studenterna går sista året på Affärsutveckling och entreprenörskap inom samhällsbyggnadsteknik på Chalmers tekniska högskola.

här hittar du: Enkäten informera gärna dina kollegor om detta.

Kineum november 2021

Nyhetsbrev från Platzer och NCC angående bygget av Kineum

Det är mycket spännande som händer i projektet nu och nedan hoppas vi kunna ge en bra förståelse av vad som är på agendan. I bilderna får du även en inblick i det färdiga resultatet på hotellvåningarna.


Följande händer på plats:
En ny entrégång till Drakegatan 6 har precis färdigställs. Ingång sker från och med denna vecka från norra sidan av huset. Omdirigeringen är tydligt skyltad, så vi hoppas att det blir tydligt för er kontorshyresgäster samt era besökare att hitta rätt.

Elcentralen vid Drakegatan 10 håller på att flyttas, så där kommer det så småningom ske en mindre omdirigering av gången in till hiss- och trapphuset.

Det är mycket fokus på logistik i projektet. I slutet av veckan kommer tornkranen på toppen av Kineum att demonteras och arbetet kommer att pågå till och med måndag v 49. Under denna period kommer Drakegatan och Fabriksgatan ha begränsad framkomlighet, så har man möjlighet att åka kollektivt denna period så är det att rekommendera. Detaljerad information om detta har skickats i ett separat utskick.

I övrigt pågår stomkomplettering på samtliga våningar, därav bland annat montering av glasräcken på terrasser, arbeten med entrétrappan, massagolv i storköket och arbeten med ny fasad på befintlig byggnad mot City Gate. Glastaket är monterat och mindre plåtarbeten pågår för att färdigställa taket.

Förra veckan anordnades en taklagsfest för alla som jobbar i produktion och projektering på Kineum, för att fira att stommen och taket är på plats! Det blev en trevlig kväll som vi kommer minnas länge!
Kineum visionsbilderKineum växer i rasande fartVi har fått ta del av fantastiska illustrationsbilder från hotellets inredningsarkitekter. På bilderna ses bland annat ett av de större hotellrummen, reception vid konferensvåningen, restaurangen på entréplan, samt en illustration av pool club på plan 28.‌

Säkerhet
Under kommande veckor är det extra viktigt att följa uppsatta skyltar och hänvisningar i samband med att tornkranen demonteras.

Det börjar även komma kyla och halka i vårt land, så det är viktigt att fotgängare håller sig på den södra trottoaren när man passerar Drakegatan så att man undviker tunga transportbilar.


Information om framtida arbeten
V. 49 påbörjas rivning med grävmaskin av lågdelen, sydväst om Canonhuset. Rivningen kommer att pågå till och med årsskiftet 2021/2022. Rivningen kommer att orsaka en del buller och dammbildning, så ställ in er på att det kan bli en del störande arbeten. I samband med rivningen kommer vi montera buller- och vibrationsmätare runt om i kringliggande byggnader, för att säkerställa att ljud- och vibrationskrav inte överskrids. Det kommer även göras besiktning i kringliggade byggnader innan och efter byggnation för att säkerställa att arbeterna vi utför inte orsakar några skador i befintliga byggnader. Berörda hyresgäster kommer blir informerade om när detta sker.

Lågdelen som rivs kommer att ersättas av Grand Hall, en fyra våningar hög byggnad. Grundläggning kommer att påbörjas efter årsskiftet. I nästa utskick ger vi mer information om starttider för pålning och andra störande arbeten.

Ett provisoriskt ventilationsaggregat kommer att installeras i Canonhuset under v 51. Aggregatet kommer placeras på plan 3 och förse plan 4-6 med luft. Bytet av aggregatet kommer att medföra viss störning i befintlig byggnaden, gällande ventilation under ett par dagar. Mer info skickas ut till berörda.Övrigt
Vi har ett nytt signerat hyresgästavtal denna månad, Sparc Group AB som kommer att hyra en del av plan 21. Välkomna säger vi till dem! Vi hoppas även på att kunna skriva ytterligare att par avtal till innan detta år är slut.

Ta hand om er och alla runt om kring er, så hoppas vi att ni får en härlig adventstid.

Kineum

Scandinaviums digitala museum!

I samband med att Göteborg fyller 400 år firar vi även att Scandinavium har 50-årsjubileum! För att uppmärksamma jubilaren har Got Event skapat ett digitalt museum fullt av magiska ögonblick från arenans begynnelse fram till idag.

Vi har botaniserat och dykt ner i Scandinaviums minst sagt gedigna arkiv och förevigat gamla posters, autografer, biljetter och foton. Dessutom har flera personer bidragit med sina bästa minnen från arenan. Allt detta är samlat i det digitala museet.

– Det har varit en ära att få arbeta med det här projektet! Målet har varit att synliggöra arenans historia och dela med oss av allt fantastiskt material till allmänheten. Vi hoppas att så många som möjligt, gammal som ung, hittar in till vårt digitala museum för att ta del av de magiska evenemang som ägt rum på Göteborgs alldeles egna Kålleseum. Och om någon sitter inne på mer spännande material som vi kan lägga till i vårt museum tar vi givetvis gärna emot det. Hör av er i så fall, hälsar Sanna Magnusson entusiastiskt, marknadschef på Got Event som är Göteborgs Stads arena och evenemangsbolag.

Den 4 juni startar vår nostalgitripp! Då kan du uppleva Scandinaviums första årtionde (70-talet) i det digitala museet. Därefter släpps de kommande årtiondena fyra veckor framåt.

Till det digitala museet

Ny lista: 103 unga företagare som gör världen lite bättre – län för län

PRESSMEDDELANDE – 20 MAJ 2021 06:30

Här kommer en nyhet som inte bara refererar till Gårda, låt dig inspireras!

För sjätte året i rad presenterar Företagarna listan 103 unga idéer – en topplista som lyfter och presenterar unga företagare (max 35 år) med samhällsförbättrande företagsidéer. Listan presenterar nytänkande företag inom bland annat rymdteknik, AI, solenergi, cancerforskning, integration och femtech.

– Vi är otroligt stolta över att för sjätte året i rad uppmärksamma unga förebilder med listan ”103 unga idéer”. Den här listan speglar verkligen den unga entreprenörskraft som finns i hela landet, säger Günther Mårder, vd på Företagarna.

Syftet med listan 103 unga idéer – som tas fram tillsammans med Almi – är att lyfta fram förebilder som tack vare sitt entreprenörskap på något vis bidrar till utveckling, mångfald och välfärd i samhället. Det är helt enkelt företag som har potential göra världen till en lite bättre plats, något som kanske aldrig varit viktigare än nu.

– Pandemin har pågått i mer än ett års tid. Sverige är nu i ett stort behov av idéer som har chans att växa till framgångsrika företag som kan skapa nya jobb och välfärd, säger Günther Mårder.

Nytt för i år är att listan även omfattar priset Årets Unga Idé som delas ut i oktober. Tre företagare på listan tilldelas ett stipendium på 50 000 kronor vardera som delas ut av Bengt Bengtssons SIBA-stiftelse.

Hela listan med 103 entreprenörer – län för län

Om 103 unga idéer
Listan sammanställs i samarbete mellan Företagarna och Almi Företagspartner. I urvalsprocessen ingår också Företagarnas regionkontor, Företagarnas unga nätverk, inkubatorer och startupnätverk i hela landet. Listan togs fram för första gången 2016.

Kineum

Kineums starka stomme är nu färdigställd! Fasaden på Kineum är skapad med inspiration från Göteborg och dess historiska näringar, fiskenät, hamnkranar och det nätverk mellan människor och företag som denna byggnad i rörelse skapar byggs nu i en rasande fart. Fasaden beräknas vara färdigställd i augusti och i november kommer Kineums tak som vinklar sig som en krona uppåt att vara på plats. Under taket kommer hotellet Jimmy´s spaclub att hålla till med pooler, bar och relaxytor.

Arbeten pågår för fullt inne på höghusets våningsplan samt i befintlig byggnad. Transporter med leveranser till bygget kommer dagligen.

P-huset

Kineums p-hus håller nu på att färdigställas och kommer att vara färdigställt för ”inflyttning” i juni. Kineum har cirka 400 p-platser.

Planering

För tillfället så detaljprojekteras det sista av hotellets spa samt kontorsvåningar längre upp i huset. Mycket tid går åt till att planera byggets logistik. Transporter ska komma i rätt tid och material och människor ska flöda på arbetsplatsen på ett effektivt och säkert sätt.

Intresserad?

Än finns det några lediga kontorslokaler i Kineum i varierande storlek (lokalstorlek mellan ca 200 kvm-2000 kvm). Maila till info@kineum.se. om ni vill få en presentation och se vilka fantastiska möjligheter det finns för just ert företag i Kineum!

Småföretagarna bidrar!

Företagarna har tagit fram en unik rapport under namnet Välfärdsskaparna som visar hur mycket småföretagen och deras anställda bidrar med i skatteintäkter till den kommunala välfärden i Göteborg.

Hög procent

Småföretagen i Göteborg  och deras anställda står sammantaget för 24 procent av de kommunala skatteintäkterna.

– Varje skattekrona Göteborg måste skapas innan den kan fördelas inom välfärden och vår rapport visar tydligt att det är småföretagen som står för en stor del av notan, säger Mikael Erlandsson, regionchef Företagarna Västra Götaland.

Mucket pengar

I reella tal är det nästan 7,1 miljarder kronor som går från småföretagen till den kommunala välfärden – skattepengar som bland annat används för att bygga och underhålla gator, vägar och parker samt idrottsanläggningar, skolor och bibliotek.

Statistiken bygger på offentliga data från Statistiska centralbyrån och Arbetsförmedlingen som sammanställts av Företagarna.

– Vår förhoppning är att alla kommunpolitiker läser rapporten och tar till sig av underlaget som en grund för ett beslutsfattande som underlättar jobbskapande och bidrar till ökat tillväxt, säger Mikael Erlandsson.

Varifrån kommer skatteintäkterna i Göteborgs kommun?

Småföretagen: 24 procent

Storföretagen: 29 procent

Offentlig sektor 26 procent

Pensionärer: 12 procent

Övriga organisationer: 3 procent

Annat: 6 procent

Se hela rapporten för Göteborgs kommun bifogad.

Ta del av samtliga kommunrapporter.

Gothia Cup ställer in

Pandemins fortsatta påverkan på samhället gör att Gothia Cup 2021 tvingas ställa in. Ungdomsturneringen som skulle ha spelats 18–24 juli går inte att genomföra, enligt de prognoser Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Västra Götaland gör för sommaren.

Efter att fjolårets Gothia Cup ställdes in betydde det mycket att se att intresset för turneringen var lika stort som vanligt när anmälan för 2021 öppnade i september. Sedan dess har Gothia Cup planerat för ett antal olika scenarion för sommarens turnering, beroende av hur smittspridningen och vaccinationsprogrammen skulle utvecklas i Sverige och runt om i världen.

Dialog

In i det sista har Gothia Cup – i dialog med Smittskydd Västra Götaland, Göteborg Stad och Riksidrottsförbundet – försökt planera för en nerskalad turnering som går att genomföra på ett säkert sätt. Via enkätsvar har de anmälda lagen visat intresse för en mindre Gothia Cup, även med mindre internationellt deltagande, då längtan efter att få åka iväg med sitt lag och spela cup är stor.

Motivation

– Vi har känt att det varit vårt ansvar att åtminstone få till Gothia Cup i en mindre variant i sommar, för att kunna ge alla ungdomar något att längta efter och något som kanske kan hålla motivationen uppe för de ungdomar som i dag kämpar på med sina träningar vecka ut och vecka in, utan att få spela några matcher, säger generalsekreterare Dennis Andersson.

Förbud

Nu står vi i slutet av april och förbudet mot att spela ungdomsmatcher kvarstår, samtidigt som det tillåtna antalet deltagare vid en offentlig tillställning fortfarande är begränsat till endast åtta personer. Folkhälsomyndighetens och Smittskydd Västra Götalands prognoser för sommaren gör att Gothia Cup i dag fattat beslutet att ställa in sommarens turnering.

Tvång

– Det känns nästan overkligt att tvingas fatta det här beslutet för andra året i rad. Vi har gjort allt vi kan för att ge våra ungdomar en vecka full av glädje och fotboll i sommar men våra deltagares och funktionärers trygghet är vår högsta prioritet. Med de råd vi får från smittskyddsexpertisen, måste vi fatta det här beslutet nu, med sorg i våra hjärtan, säger Dennis Andersson.

Minskad aktivitet

Det är med stor oro som Gothia Cup tar del av rapporter från Riksidrottsförbundet och Generation Pep om hur ungas fysiska aktivitet minskat under pandemin. Gothia Cup samlar nu kraft för att vara en viktig aktör i samhällets omstart, med fokus på hur vi kan stötta idrottsrörelsen för att få fler barn och ungdomar i rörelse igen.

Kämpa!

Dennis Andersson:

– Till alla fotbollsspelande ungdomar vill jag säga: ”Orka hänga i! Fortsätt träna, hitta glädjen i leken med bollen och i alla kompisar i laget. Sätt upp mål och drömmar för vad ni gemensamt vill uppnå när det här är över.” Till alla ideella ledare i föreningslivet: ”Kämpa på! Er energi och ert engagemang är ovärderligt för en hel generations välmående. Vi behöver er mer än någonsin!”

– Till sist, till våra politiska beslutsfattare: ”Låt våra barn spela matcher igen. Det kan inte vara tjugo barn utspridda på ett stort fotbollsfält som driver på smittspridningen. Men våra ungdomars ökade stillasittande riskerar att ge oss långsiktiga följder i folkhälsan som inte går att överblicka i dag. Tusentals barn står med snörade skor, redo för en ny fotbollssäsong. Mer träffsäkra restriktioner behövs nu, i dag. Stefan Löfven, rädda våra barns hälsa!”

Gothia Cup 2022 kommer att genomföras 17–23 juli. Alla lag som anmält sig till Gothia Cup 2021 kan välja om de vill flytta över anmälningsavgiften till nästa års Gothia Cup och därmed redan nu säkra en plats i turneringen 2022, eller om de vill få anmälningsavgiften återbetald. 

Skanska köper kvarter i Gårda.

Skanska har köpt ett helt kvarter i Gårda, Göteborg, för cirka 220 miljoner kronor. Säljare är Fastighets AB L E Lundberg. Avsikten är att utveckla moderna och hållbara kontorslokaler på platsen över tid. Även möjligheten att tillföra bostäder ska studeras i en kommande detaljplaneprocess.

220 miljoner för ett kvarter i Gårda
Kvarter i Gårda Norra

Kvarteret utgörs av utvecklingsfastigheterna Göteborg Gårda 8:2, 8:5 och 8:6. Befintliga, till största del uthyrda, byggnader har en yta om cirka 13 000 kvadratmeter. Gårda är under stark utveckling och är ett attraktivt läge för såväl kontor som bostäder. Skanskas målsättning är att skapa ett kvarter med stark hållbarhetsprägel där människors hälsa och välmående är främsta fokus.

Fortsatt utveckling

– Med detta förvärv kan vi nu fortsätta den spännande utvecklingen av stadsdelen Gårda. Vi har sedan slutet av 90-talet varit en viktig del av Gårdas tillväxt, från kvarteret Ceres till Gröna Skrapan, som färdigställdes 2010, och Citygate som pågår just nu. Här vill vi nu ta nästa steg i vårt arbete mot klimatneutralitet och skapa ett hållbart kvarter med en mix av arbetsplatser och bostäder. Fram till projektstart har vi väl fungerande förvaltningsfastigheter med bra och stabila hyresgäster, säger Niklas Grimslätt, affärsutvecklingschef, Skanska Fastigheter Göteborg.

Spännande stadsdel

I Gårda pågår just nu flera spännande utvecklingsprojekt, däribland Nordens högsta kontorshus Citygate. Parallellt arbetar Göteborgs stad med ett planprogram som kommer ge en tydlig inriktning för den fortsatta utvecklingen av området och skapa än bättre förutsättningar för en attraktiv stadsutveckling. Så snart planprogrammet är antaget är målsättningen att inleda en detaljplaneprocess för kvarteret.

Bästa kontorsläge

– Detta kvarter utgör en tydlig entré till Norra Gårda med en fin exponering mot E6 och kommer tillsammans med den pågående utvecklingen etablera Gårda som ett av de absolut bästa kontorslägena i Göteborg, säger Mats Dynevik, marknadschef, Skanska Fastigheter Göteborg.

Fortsatt utveckling

Under kommande år kommer det att ske stora förändringar i Gårda. Pågående projekt färdigställs, vilket leder till fler människor i rörelse och ett större utbud av restauranger och service. Kollektivtrafiken kommer också att förbättras ytterligare genom en ny busslinje, vilken delvis möjliggjorts inom ramarna för projektet Citygate. Detta kommer att göra det ännu enklare att arbeta i Gårda och blir ett viktigt komplement till den redan idag goda tillgängligheten till E6/E20 och till Centralstationen som ligger inom bekvämt gångavstånd.

Kvinnligt företagande

Allt färre kvinnor väljer att starta företag och oftast i mindre skala än män. För att vända den nedåtgående trenden behövs en djupare förståelse för hur kvinnor driver företag och deras förhållningssätt till finansiering och tillväxt. Det visar en färsk rapport som tagits fram av Europe Enterprise Network (EEN), Almi Mälardalen och Företagarna på uppdrag av Tillväxtverket.

–  Trots den starka självbilden att Sverige är ett av världens mest jämställda länder står sig kvinnors entreprenörskap lågt i förhållande till andra länder. Nu behövs krafttag från politiker, riskkapitalister, banker och företagarorganisationer för att fler kvinnor ska starta, driva och skala upp sin verksamhet, säger Theresa Ryberg, Head of Office, EEN Stockholm Mälardalen.

Undersökningen visar tydligt att många kvinnor som driver företag inte nödvändigtvis följer den mall som många förväntar sig av företagare och entreprenörer. Det är inte företag med ambitioner om skyhög omsättning och flera hundra anställda. Kvinnor som driver företag söker andra saker.

Många, mer än hälften, av företagarna i rapporten är istället soloföretagare eller har en anställd. De flesta fortsätter driva sina företag eftersom de uppskattar friheten och flexibiliteten företagandet möjliggör, inte för att de tjänar enorma summor med pengar. Samtidigt har de flesta, drygt fyra av fem, en ambition att påvisa tillväxt inom de kommande två till fem åren och det finns en tydlig ambition om att verka på en internationell marknad. Nästan fyra av fem har redan kunder, samarbetspartners eller leverantörer i utlandet

–  Den förlegade bilden av vad en företagare är, gör och ser ut måste förändras. Vi måste också prata om att kvinnor ofta driver företag på andra sätt än män. Det ena kan inte antas vara mer eftersträvansvärt än det andra, säger Lina Skandevall, expert på kvinnors företagande, Företagarna.

När det gäller finansiering visar undersökningen att kvinnor som driver företag är relativt försiktiga med extern finansiering, framförallt vad gäller lån. Drygt två av fem har aldrig sökt extern finansiering, de flesta med anledningen att man vill växa organiskt eller att de använt egna medel att finansiera tillväxten med. Något som även bekräftas av Almi som får in många fler låneansökningar från män än kvinnor.

Rapporten fastslår att det behövs ett nytt sätt att arbeta på för att kapitalet ska nå fler kvinnor som driver företag. Banker, stödorganisationer för företag och andra finansiärer måste samarbeta för att skapa riktade insatser för kvinnor som driver företag.

– Vi behöver fler växande företag som drivs av kvinnor. Men för att det ska bli verklighet behöver vi som investerar i företag förstå hur kvinnor som driver företag ser på finansiering, vilka hinder som finns och hur dessa hinder elimineras, säger Carina Lahall, Almi Mälardalen.

Läs hela rapporten.

Kontakt:
Lina Skandevall, Företagarna 070-600 30 80.
Carina Lahall, Almi Mälardalen 072-204 15 63
Theresa Ryberg, EEN Stockholm Mälardalen 070 71 353 83

Om undersökningen
Under våren 2020 skickades en enkät med fem frågor ut till 2082 företag i Stockholms län, Uppsala län och Sörmland samt 739 företag i Örebro län samt Västmanland. Syftet var att få kännedom om ambition, vilja, behov av affärsutveckling, finansiering och upplevda hinder vid internationalisering hos företag som drivs av kvinnor. Enkäten resulterade i 378 svar. Djupintervjuer genomfördes sedan med 86 av dessa företagare.

Projektet är finansierat av Tillväxtverket och EU-kommissionen, genom Enterprise Europe Network.